با وجود اینکه مدارس گوناگونی برای افراد خارجی در کشور نروژ وجود دارد، برخی از خانواده ها ترجیح می دهند که بچه هایشان را در مدارس عادی با سیستم نروژ ثبت نام کنند. در این مقاله درباره ی سیستم آموزشی نروژ توضیح خواهیم داد.

سیستم آموزشی نروژ دوره پیش دبستانی

در کشور نروژ موسساتی به نام بارنهیج وجود دارد که هم معنی مهدکودک است. در سیستم آموزشی نروژ این موسسات کودکان را بعد از یک سالگی می پذیرند. در این موسسات بیشتر بر بازی و سرگرمی و خوراکی و اردوهای کوتاه پرداخت می شود.

دوره ی ابتدایی

سیستم آموزشی نروژ

این دوره شامل پایه اول تا هفتم و رنج سنی 6 تا 13 سال می شود. در سال اول دوره ی ابتدایی بیشترین زمانی که کودکان در مدرسه می گذرانند به بازی کردن و یادگیری آدام اجتماعی می گذرد. در کنار بازی یادگیری الفبا و جمع و تفریق های ساده و دوره مقدماتی زبان انگلیسی نیز به آنها یاد داده می شود.

در سال های بالاتر تا کلاس هفتم موارد درسی آنها ریاضیات، انگلیسی، علوم دینی (که محدود به مسیحیت نمی شود بلکه درباره ی تمامی ادیان، تاریخچه و هدف آنها تدریس می شود)، علوم تجربی، زیبایی شناسی و موسیقی، جغرافیا، تاریخ و علوم اجتماعی را شامل می شود.

در این دوره نمره دهی به شکل رسمی وجود ندارد. گزارش عملکرد در این دوره به صورت گزارش تحلیلی و یا به صورت توصیفی است. گاهی نمرات غیر رسمی برای برخی امتحانات. نوع دیگری از امتحان در این دوره در ابتدای سال وجود داره که سطح دانش آموز را مشخص می کند.

سیستم آموزشی نروژ دوره ی متوسطه اول

در سیستم آموزشی نروژ این دوره شامل پایه هشتم تا دهم و رنج سنی 13 تا 16 سال می شود. زمانی که دانش آموزان 12 13 ساله وارد این دوره می شوند برای نتیجه عملکرد تحصیلیشان نمره های رسمی دریافت خواهند کرد. نمره های آنها به همراه محل سکونت و مدرسه شان مشخص می کند که آیا می توانند در دوره متوسطه دوم در مدرسه ای که میخواهند پذیرفته شوند یا خیر.

در پایه ششم دانش آموزان می توانند یک درس اختیاری داشته باشند که این درس معمولا یکی از دروس زبان آلمانی، زبان فرانسه، زبان اسپانیایی و یا برخی دروس نروژی است. البته بعد از اصلاحاتی که در سال 2006 صورت گرفت دانش آموزان می توانند به جای دروس زبان یک درس عملی انتخاب کنند.

سیستم آموزشی نروژ دوره ی متوسطه دوم

در دوره دوم متوسطه که شامل رنج سنی 16 تا 19 سال می شود که دانش آموز دو انتخاب دارد، مطالعات عمومی و مطالعات فنی و حرفه ای. البته در کنار این دو انتخاب اصلی دانش آموزان، برنامه های فرعی بسیاری نیز برای این دانش آموزان وجود دارد.

در سیستم آموزشی نروژ مطالعات فنی و حرفه ای ساختاری به اسم مدل 2+2 دارد. بعد از دو سال تحصیل در مدرسه (به همراه کارگاه ها و کارآموزی در صنایع مختلف) به مدت دو سال برای کارآموزی به یک شرکت و یا موسسه دولتی رفته و مشغول به کار می شود. که این دو سال به یک سال آموزشی و یک سال کار مفید تقسیم می شود.

تحصیلات عالی در کشور نروژ

تحصیلات عالی به تمامی انواع تحصیل بعد از دوره دوم متوسطه اطلاق می شود که به طور معمول 3 سال طول می کشد. برای ورود به مراکز تحصیلات عالی لازم است که مدرک پذیرش در دانشگاه عمومی را ارائه کنید که این مدرک را با گذراندن شاخه مطالعات عمومی در دوره متوسطه دوم و یا از طریق قانون 23/5 به دست بیاورید.

قانون 23/ به این صورت است که شخص متقاضی ورود به مراکز تحصیلات عالی باید 23 سال را پر کرده باشد 5 سال نیز سابقه کار و تحصیلات متوسطه دوم داشته باشد.

مراکز تحصیلات عالی در نروژ به سه دسته تقسیم می شوند:

دانشگاه ها: بر روی دروس تئوری (مثل هنر، علوم طبیعی، علوم انسانی) متمرکز هستند و دوره ی لیسانس آن 3 ساله، دوره کارشناسی ارشد ساله و دوره دکتری آن 8 ساله می باشد. دانشگاه ها معمولا دروس حرفه ای مانند حقوق، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و روانشناسی نیز ارائه می دهند اما این رشته ها همگی دارای دپارتمان های مستقل هستند که هیچ ارتباطی با سایرین ندارند.

کالج های دانشگاهی: این مراکز تنوع درسی گسترده ای در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری دارند، از جمله ی این رشته ها مثل مهندسی، علوم فنی و حرفه ای مانند پرستاری و معلمی می باشند. نحوه ی نمره دهی در این مراکز مشابه دانشگاه هاست.

مراکز خصوصی: در این مراکز یک سری رشته های محدود و با ظرفیت پذیرش محدود ارائه می شود. از جمله ی این رشته ها می توان به مدیریت بازرگانی، مارکتینگ و هنرهای زیبا اشاره کرد.