راهنمای جامع آزمون GMAT
آزمون GMAT جی مت یا Graduate Management Admission Test امروزه یکی از ابزارهای مهم سنجش توانایی متقاضیان دوره های MBA می باشد. آزمون GMAT یک آزمون استاندارد بین المللی است که مختص متقاضیانی است که قصد ادامه تحصیل در زمینه های تجارت، بازرگانی و مدیریت در دانشگاه های برتر دنیا به خصوص دانشگاه های کشورهای آمریکا و کانادا را دارند.
بنابراین داوطلبان علاقه مند به ادامه تحصیل در دانشگاه های مدیریت در آمریکا و کانادا در رشته MBA ، مدیریت اجرایی، مالی و اقتصادی (مالی، حسابداری، اقتصاد) در مقطع لیسانس برای اخذ پذیرش تحصیلی باید در آزمون GMAT شرکت کرده و نمره ی مورد نیاز را کسب کنند. نمره این آزمون در حال حاضر یک معیار معتبر برای ارزیابی دانشجویان در بسیاری از موسسات آموزشی و دانشگاه های معتبر می باشد.
نحوه برگزاری این آزمون عموما به صورت کامپیوتری است و نمره داوطلبان از ۲۰۰ تا۸۰۰ می باشد و در پایان آزمون نمرات اعلام می شود. البته بجز بخش نوشتاری تحلیلی (نتایج این بخش دیرتر اعلام می شود). متاسفانه امکان برگزاری آزمون Gmat در ایران وجود ندارد و داوطلبان ایرانی برای شرکت در این آزمون می بایست به ترکیه و یا کشورهای حوزه خلیج فارس و … سفر کنند. کشورهای دیگری نیز قابل انتخاب می باشند که می توانید از این سایت آن ها را پیدا کنید.
آزمون GMAT امروزه به یکی از مهمترین ابزارهای سنجش بخشی از تواناییهای متقاضیان شرکت در دورههای “MBA Master of Business Administration” و دورههای نزدیک و مشابه آن نظیر“MPA Master of Public Administration” شناخته شده است و تقریباً هیچ مدرسه، کالج یا دانشگاه معتبر برگزار کننده این دورهها نیست که ارائه نمرهGMAT را به عنوان یکی از شروط بررسی پرونده متقاضی اعلام نکند. همچنین تعداد زیادی از دانشگاههایی که دروس “Business” در دوره دکترای (PhD) آنها نظیر امور مالی، حسابداری و اقتصاد حوزه اصلی محسوب میشود نمره این آزمون را شرط پذیرش فرد میدانند.آزمون GMAT مشابه آزمون های آیلتس، تافل و … در بین آزمون های بین المللی از اعتبار بسیار بالایی برخوردار بوده. البته در بعضی موارد نیز تفاوت هایی به چشم می خورد که در ادامه به آنها نیز می پردازیم. هر آنچه که در ایران به عنوان آمادگی، مهارت و استعداد در زمینه ی رشته های مدیریتی و مشابه آن مطرح می شود در واقع تعریفی از آزمون GMAT می باشد.
در سال ۱۹۵۳ انجمن تخصصی کسب و کار Graduate Management Admission Council با همراهی چند کالج فعال در حوزه کسب و کار اقدام به برگزاری یک آزمون استاندارد برای جذب داوطلبان مستعد حوزه کسب و کار نمودند. این آزمون از سال ۲۰۱۲ به بعد تکمیل تر و پیشرفته تر شد چون بخش استدلال نیز به آن اضافه شد و در حال حاضر می توان گفت تقریبا تمامی موسسات، کالج ها و همچنین دانشگاه های معتبر دنیا این آزمون را ملاکی برای ارائه پذیرش تحصیلی به دانشجویان در رشته های مدیریتی مثل اقتصاد، حسابداری، امور مالی و … می دانند. این آزمون عموما به صورت هوشمند و کامپیوتری برگزار می شود و نکته ای که قبل از آزمون باید در نظر داشته باشید این است که در این آزمون پاسخ هر سوال از طرف دانشجو در تعیین سوال بعدی تاثیرگذار است. این آزمون به این صورت هست که متقاضی حتما باید به تک تک سوالات پاسخ دهد و نمی تواند سوالی را بی جواب رها کند و یا نمیتواند برگردد و پاسخ را عوض کند.
بیشتر بخوانید: راهنمای جامع آزمون GRE
نمره داوطلب نیز به صورت لحظه ای محاسبه می شود و به محض پایان به او اعلام می شود. چیزی که در این آزمون متفاوت است این است که نمره قبولی در آزمون GMAT یک نمره ثابت نیست بلکه با توجه به ترکیبی بودن آزمون هر موسسه ای یک سطح از نمره را به عنوان معیار قبولی خود مطرح می کند.
توجه داشته باشید که برای شرکت در هر آزمونی بهتر است ابتدا اطلاعات کلی در رابطه با آن آزمون کسب کنید. به همین دلیل توصیه می شود درخواست کنندگان و متقاضیان شرکت در آزمون GMAT، ابتدا در مورد کلیات این آزمون اطلاعاتی را مطالعه کنند و سپس برای ثبت نام به سایت اصلی این آزمون مراجعه کرده، اکانت شخصی خود را ساخته و اقدام به تکمیل اطلاعات پروفایل خود کنند.
در این قسمت مراحل ثبت نام به صورت خلاصه، توضیح داده شده:
- ابتدا وارد وب سایت رسمی آزمون شده
- در سایت اکانت خود را ایجاد کرده و اطلاعات پروفایل را تکمیل کنید
- از قسمت منوی سمت راست در بالا گزینه Take a GMAT Exam را انتخاب کنید
- سپس روز و مکان مورد نظرتان را انتخاب کنید
- برای ارسال نمره نیز دانشگاه مورد نظر را انتخاب کنید
- و در نهایت پرداخت هزینه
ثبت نام در این آزمون، از روشهای ارسال ایمیل، فکس، تماس تلفنی و نیز به صورت آنلاین امکان پذیر است
هنگام وارد کردن اطلاعات شخصی خود به شدت دقت کنید چون هرگونه مغایرت با پاسپورت شما ممکن است در ادامه برایتان مشکل ساز شود.
آزمون GMAT از چهار بخش اصلی تشکیل شده است که شامل
نگارش تحلیلی (Analytical Writing Assessment)، مهارت محاسباتی (Quantitative Sections)، مهارت کلامی (Verbal) و استدلال یکپارچه (Integrated Reasoning) است. در ادامه به بررسی هر بخش به طور مختصر خواهیم پرداخت:
۱– ارزشیابی نگارش تحلیلی
(Analytical Writing Assessment : AWA )
این بخش از یک بخش نوشتاری ۳۰ دقیقه ای تشکیل شده است که هدف آن یافتن مهارت متقاضی در یافتن استدلال پنهان در پس یک تحلیل و سپس نقد آن تحلیل است. در ادامه نیز دو نمره برای ارزیابی ارائه می شود و از میانگین این دو نمره نمره نهایی کاربر داده می شود. نمره اول توسط برنامه تحلیل نوشتار کامپیوتری داده می شود و نمره دوم نیز توسط یک مصحح ارائه می شود. نمره این بخش نیز از یک (مینیموم) تا شش (ماکسیموم) به صورت نیم واحدی تغییر می کند. نمره صفر هم داریم و برای زمانیست که داوطلب هیچ چیزی ننوشته باشد.
۲– بخش استدلال یکپارچه (Integrated Reasoning)
این بخش از آزمون نیز ۳۰ دقیقه است. در این بخش مهارت متقاضی در بررسی و ارزیابی داده های ارائه شده در چند قالب و از چند منبع را بررسی می کنند. این بخش از ۱۲ سوال در ۴ بخش مختلف تشکیل شده است که قسمت های مختلف آن به شرح زیر است:
تفسیر بصری (Graphic Interpretation)
در این بخش سوالات به صورت جای خالی بر اساس شکل یا نمودار می باشند.
تحلیل دوقسمتی (Two-Part Analysis)
جدولی در این بخش قرار دارد که پاسخ ها به شکل ستونی در آن می باشند. همچنین یک سوال با دو زیرسوال داده شده و پاسخ ها از آن جدول انتخاب می شوند.
تحلیل جدول (Table Analysis)
یک جدول قابل مرتب شدن ارائه می شود که باید تحلیل شود و در ادامه به سوالات چندبخشی با پاسخ های صحیح و غلط جواب داده شود.
استدلال چند منبعی ( Multi-Source Reasoning )
در این بخش یکسری سوال مطرح می شود که پاسخشان در قالب چند منبع اطلاعاتی به صورت نامه و متن های رسمی قرار دارد و از آن قسمت به سوالات پاسخ داده می شود.
۳– مهارت محاسباتی (Quantitative )
در این بخش سوالات ریاضی و محاسباتی ارائه می شود که برای حلشان نیازمند مقداری دانش جبری و محاسباتی هستید. سوالات این بخش در دو دسته حل مسئله و کفایت داده مطرح می شود که در بخش کفایت داده باید پاسخ دهید که آیا اطلاعات داده شده برای حل قطعی و یکتای مسئله کفایت می کند یا خیر. این بخش از آزمون ۷۵ دقیقه زمان دارد و نمرات آن در بازه ۰ تا ۶۰ است البته با توجه به تنوع در میزان سختی سوالات کسب نمره بالای ۵۰ و زیر ۷ بسیار غیرمعمول است.
۴– مهارت کلامی (Verbal)
این بخش از آزمون از ۴۱ سوال تشکیل شده و ۷۵ دقیقه زمان دارد. نمرات این بخش از بازه ۰ تا ۶۰ است و همانند مورد قبلی نمرات بالای ۴۵ و زیر ۹ بسیار کم حاصل می شوند. در این بخش باید به سوالات درک مطلب، تحلیل انتقادی و تصحیح جمله جواب داد. سوالات نیز ۵ گزینه ای هستند. طبق اعلام طراحان هدف از این بخش بررسی توانایی متقاضیان در تحلیل اطلاعات و استخراج نتیجه گیری می باشد.
نکاتی درباره ی نمره ی آزمون:
نمره این آزمون به صورت یک نمره تفکیکی برای سه بخش مجزا و یک نمره نهایی که در واقع ترکیب دو بخش غیرنگارشی آن است ارائه میشود که حداکثر میتواند ۸۰۰ باشد. حدود دو سوم نمرات عددی بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ است و شیوه ی محاسبه نمره اندکی پیچیده است و به گونهای طراحی شده که حدود ۶۸ درصد شرکت کنندگان نمرهای در این محدوده داشته باشند. پس در نتیجه برای بالا بردن شانس اخذ پذیرش در یک دانشگاه معتبر باید نمره ی به مراتب بالاتری (حدود 700) کسب کنید. که این امر ممکن است کمی سخت باشد.
نمره آزمون نگارش که در واقع متوسط نمره دو نگارش مستقل شماست عددی بین۰تا 60 خواهد بود
هر دو بخش دیگر نمرهای بین۰تا۶۰ دارند که پس از محاسباتی به نمره نهایی تبدیل میشود. در این بین با توجه به نتایج آزمون های اخیر به نظر می رسد که آزمونVerbal سختتر باشد. پس توصیه می شود برای بالا بردن مهارتتان در آن بخش بیشتر وقت بگذارید.هر دو بخش چند گزینه ای آزمون به صورت ارزیابی نتیجه پاسخ قبلی داوطلب عمل میکنند یعنی پرسش اول در حد متوسط است و سوال بعدی بر اساس نتیجه سوال اول انتخاب میشود. اگر به سوال اول پاسخ درست داده شود، سوال دوم مشکلتر خواهد بود و اگر پاسخ نادرست داده شود سوال سادهتری ارائه میشود. مشخص است که در این سیستم امتیاز بندی سوالات متنوع هستند و هرچقدر فرد در طول آزمون سوالات بیشتری را درست جواب دهد درانتها امتیاز کلی بیشتری کسب می کند. به همین دلیل است که تفاوت زیادی در امتیازات به چشم می خورد.
تفاوت دیگر این آزمون که متقاضیان پیش از هر چیز باید آن را در نظر بگیرند کاهش امتیاز در صورت بی پاسخ گذاشتن سوالات است. به عبارت دیگر اگر سوالی را بی پاسخ بگذارید برایتان مشکل ساز خواهد شد. در اکثر آزمون ها پاسخ نادرست امتیاز منفی زیادی دارد اما در اینجا پاسخ ندادن جنبه ی منفی دارد. همچنین اگر متقاضی به تمام سوالات پشت سرهم پاسخ دهد اما به غلط، امتیاز وی به شدت کاهش می یابد چون در واقع تنها به خاطر پر کردن پرسشنامه آن جواب ها را یادداشت کرده و هیچ بار علمی نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: راهنمای جامع آزمون SAT
نمره آزمون GMAT از ۲۰۰ تا ۸۰۰ متغیر است و نمره بخش های ارزشیابی نگارش تحلیلی و استدلال یکپارچه به صورت مجزا ارائه می شود. طبق اعلام موسسه GMAC نمرات کلی یا همان نمره میانگین داوطلبان حدودا ۵۴۰ بوده است. برای نمره گرفتن باید در نظر داشتن که تست به صورت انطباقی عرضه می شود و منظور از تست انطباقی این است که در صورتی که شما به سوالات درست جواب دهید سوالات سخت تری برای شما طرح می شوند. البته ممکن است شما به یک سوال اشتباه جواب دهید و سیستم توجهی به آن نداشته باشد، اما روال اصلی به صورت انطباقی پیش خواهد رفت. در مجموع می توان گفت که الگوریتم نمره دهی در آزمون GMAT یک مقدار پیچیده است.
در ادامه به معرفی برخی منابع کاربردی برای این آزمون می پردازیم:
- مجموعه ۹ جلدی Manhattan GMAT که به عنوان کتابهای همراه (کتابهای جیبی) شناخته میشود. از این مجموعه ۵ کتاب مربوط به بخش محاسبات و ۳ کتاب مربوط به بخش مهارتهای کلامی میباشد. در واقع این مجموعه کتاب های کوچکی دارد که بخش ریاضی و محاسباتی آن برای کسانی که وقت کافی برای آمادگی آزمون جی مت دارند بسیار مناسب است.
- کتاب The Official Guide for GMAT Review شامل کل بخشهای آزمون میشود و از این رو یک کتاب جامع به حساب می آید و حاوی نکات، و خلاصه مطالب درسی مورد نیاز برای هر بخش میباشد.
- کتاب The Official Guide for GMAT Quantitative Review بازنویسی دوم شامل بخشهای ریاضیاتی و محاسباتی آزمون جی مت میباشد.
- برای تقویت بخش وربال می توانید به کتاب The Official Guide for GMAT Verbal Review مراجعه کنید و مجموعه ای از پرسشها و پاسخهای مربوطه را در اینجا مشاهده کنید.
- کتاب Powerscore GMAT Critical Reasoning Bible یک سری اطلاعات کلی و در واقع انواع پرسشها و راهکارهای دستیابی به جواب سوالات آزمون جی مت را در بر میگیرد.
حدود دو سوم از ۱۹۰۰ مدرسه کسب و کار در سرتاسر جهان برای پذیرش دانشجو آزمون GMAT را برگزار می کنند. در آمریکای شمالی اکثر مدارس کسب و کار معتبر برای پذیرش به نمره آزمون GMAT توجه می کنند. البته می دانیم که این آزمون نیز مشابه آزمون های دیگر نمیتواند به طور کامل توانایی ها و مهارت های متقاضی را تخمین بزند اما می تواند ترکیب خوبی از توانایی های عمومی لازم برای تحصیل در رشته های مدیریت ارشد کسب و کار (MBA و DBA) ، دوره های تخصصی امور مالی، حسابداری، اقتصاد و مدیریت روابط عمومی باشد. شما هم اگر می خواهید در این دوره ها شرکت کنید بهتر است توانایی های خود در این زمینه ها را با گرفتن یک آزمون GMAT از خود بسنجید.
خیلی مفید بود. ممنون
سپاس