آلمان یکی از محبوب ترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بین المللی است. در دانشگاه های آلمان، از آموزش با کیفیت و برنامه های متعدد کارشناسی و کارشناسی ارشد که به زبان انگلیسی تدریس می شود، لذت خواهید برد. اکثر برنامه های تحصیلی نیز برای همه دانشجویان خارجی رایگان است.
در زیر تمام اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه بودجه خود را برای تحصیل در آلمان خواهید یافت. شما می توانید جزئیات مربوط به شهریه، هزینه های زندگی و فرصت های بورسیه تحصیلی آلمان را بررسی کنید.
دولت کشور آلمان با فراهم کردن امکان تحصیل رایگان این کشور را به یکی از بهترین مقاصد دانشجویان از سراسر جهان مبدل کرده است. از دلایل دیگری که متقاضیان تحصیل، کشور آلمان را انتخاب می کنند می توان به: کیفیت مراکز آموزشی این کشور، بازار کار مناسب آلمان بعد از تحصیل، امکان تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان و آلمانی و … اشاره نمود.
بیشتر دانشگاه هایی که در آلمان رایگان هستند، جزء دانشگاه های دولتی می باشند. تدریس در این دانشگاه ها به زبان آلمانی انجام می شود. متقاضیان ورود به این دانشگاه ها برای تحصیل در آلمان باید دارای مدرک زبان در سطح B2 باشند.
بر اساس تازه ترین گزارش “وزارت مرکزی آموزش و پژوهش آلمان”، شمار دانشجویان خارجی ای که در سال ۲۰۱۴ در دانشگاههای آلمان ثبت نام کردهاند، به بیش از ۳۰۰ هزار تن رسیده است. این رقم نسبت به سال ۲۰۱۳ حدود ۱۹ هزار افزایش نشان میدهد.
هدف نهاد های آموزش عالی آلمان این بود که تا سال ۲۰۲۰ برای بیش از ۳۵۰ هزار دانشجوی خارجی امکان تحصیل فراهم آورند.
دانشجویان موفق و سرمایهگذاری برای مغزهای مبتکرهدف دولت آلمان است. به گفتهی آنجا کارلیچک، وزیر آموزش عالی آلمان، در حال حاضر از هر ۹ دانشجو در آلمان یک تن غیر آلمانی است. نهادهای آموزشی این کشور به ویژه برای دانشجویانی که مایلند تحصیلات خود را در رشته ی فوق لیسانس ادامه دهند، جذابیت بیشتری دارند.
ایران و آلمان
آلمان در طی قرن های معاصر روابط سیاسی و اقتصادی و صنعتی و حتی فرهنگی زیادی با ایران داشته است و به نظر می رسد، ثبات در روابط دولت ها سبب شده تا ایرانیان زیادی در آلمان مشغول به تحصیل شوند. این رویه پس از جنگ جهانی دوم روند گسترده ای پیدا کرد و از دهه هشتاد تاکنون، این روند هم چنان صعودی بوده است.
اگر به دنبال تحصیل ارزان قیمت در کشوری صنعتی با اقتصاد پیش رو و دانش بنیان را دارید، به نظر می رسد که تجربه تحصیل و زندگی در آلمان، تجربه خوبی باشد. بسیاری بر این باور هستند که آلمانی ها خشک و نژاد پرست هستند و زندگی یک دانشجوی خاورمیانه ای در آن جا بسیار سخت باشد. این همانند فکری هست که برخی ها درباره تحصیل در مناطق قطبی اسکاندیناوی می کنند. در حالی که شرایط و واقعیت با توضیحات و توصیفات افراد متفاوت است.
هیچ گاه نباید بررسی علمی و منطقی شرایط مکانی و زمانی را به جای یافته های مستند و مستدل، جای خود را به باورها و تخیلات غیر اثبات شده بدهد و این قضیه در عرصه تحصیلات باید خیلی مدنظر باشد.
زبان تحصیل در کشور آلمان
برای دریافت پذیرش از دانشگاه های آلمان ارائهی مدرکی دال بر تسلط داوطلب به زبان آلمانی در سطح B1 براساس چارچوب مشترک در اروپا الزامی است. این در حالی است که این مدرک لازم است اما برای ورود به دانشگاه های آلمان کافی نیست.
سطح لازم تسلط به زبان آلمانی برای ورود به دانشگاههای این کشور را باید از سطح لازم برای دریافت پذیرش از دانشگاه های آلمان تفکیک کرد. برای ورود به دانشگاه های آلمان قبولی در یکی از دو آزمون DSH و یا Test-DaF الزامی است.
آزمون Test-DaF در مراکز آموزش زبان آلمانی در آلمان و همچنین در مراکز انستیتو “گوته” در سراسر جهان برگزار میشود. در ایران نیز این آزمون به همراه دوره های آمادگی آن در موسسهی آموزش زبان آلمانی وابسته به سفارت آلمان در تهران برگزار میشود.
نکته حائز اهمیت این است که دوره های چهار ساله کارشناسی آلمان به زبان آلمانی تدریس می شوند و متقاضیان باید مدرک زبان آلمانی B1 یا B2 را کسب کرده باشند. بهتر است در آلمان این مدرک را کسب کرده و بدون وقفه به تحصیل خود در دانشگاه های آلمان ادامه دهید. زیرا طی کردن دوره ی کالج زبان آلمانی در خود آلمان دوره ای است که سفارت آلمان را به طور موثرتری راضی به دادن ویزای تحصیلی آلمان برای تحصیل در این کشور خواهد کرد.
برای اخذ پذیرش در مقطع تحصیلی لیسانس و بیشتر رشته های کارشناسی ارشد رایگان در آلمان ارائه مدرک زبان آلمانی به دانشگاه و سفارت الزامی است.
پس اگر قصد دارید در مقطع کارشناسی در کشور آلمان ادامه تحصیل دهید باید ابتدا برای بدست آوردن مدرک B1 در زبان آلمانی برنامه ریزی های لازم را انجام دهید. بعد از گذراندن کالج فرد باید در آزمون Feststellungsprüfung شرکت نماید و بر اساس نمرات دیپلم، پیش دانشگاهی، دوره کالج و انتخاب رشته خود فرد، میتواند وارد دانشگاه شود. امکان کار در دوره کالج فقط در تعطیلات میان ترم برای افراد وجود دارد. پس فرد باید توانایی تامین خود بدون نیاز به کار دانشجویی را داشته باشد تا در کشور آلمان دچار مشکل نگردد.
تفاوت میان آزمون Test-DaF و DSH
بر خلاف آزمون Test-DaF، امتحان DSH از طریق دانشگاههای این کشور و تنها در آلمان برگزار میشود. بنابراین برای داوطلبان ایرانی که قصد تحصیل در دانشگاه های آلمان را دارند، دو راه باقی میماند: گزینهی اول شرکت در آزمون Test-DaF در موسسهی ذکرشده در تهران است و راه دوم شرکت در آزمون DSH در یکی از دانشگاههای آلمان که البته گزینه دوم، شانس دریافت روادید را کاهش می دهد.
چه کسانی می توانند در آلمان به صورت رایگان تحصیل کنند؟
همه می توانند بدون هزینه در آلمان تحصیل کنند! درست است: آلمانی ها، اروپایی ها و همه غیر اروپایی ها می توانند بدون هزینه شهریه در آلمان به صورت رایگان تحصیل کنند. فرقی نمی کند که از اتحادیه اروپا یا منطقه اقتصادی اروپا باشید.
این تقریباً در مورد تمام برنامه های تحصیلی در دانشگاه های دولتی صدق می کند. یک نکته کوچک وجود دارد: اگر از خارج از اتحادیه اروپا هستید، قبل از ورود به کشور باید مجوز اقامت بگیرید و باید تحصیلات خود را در آلمان به پایان برسانید.
چرا دانشگاه های دولتی آلمان هیچ شهریه ای دریافت نمی کنند؟
تقریباً در هر کجای اروپا و جهان، دانشگاه ها شهریه دریافت می کنند – البته فقط از خارجیانی که برای تحصیل به آن کشور آمده اند. آلمان یکی از معدود کشورهای اروپایی است که می توانید به صورت رایگان تحصیل کنید، حتی اگر اهل آسیا، آفریقا یا جاهای دیگر هستید.
عموماً آلمانی ها معتقدند که آموزش نباید به عنوان یک محصول تجاری تلقی شود و دسترسی رایگان به آموزش عالی رشد اقتصادی و رفاه را برای جمعیت بیشتر تضمین می کند. در گذشته اخیر، قانونی وضع شده بود که به دانشگاه های دولتی اجازه می داد شهریه بسیار متوسطی معادل 1000 یورو سالانه دریافت کنند. اما پس از سال ها اعتراض عمومی، شهریه در سال 2014 دوباره لغو شد. امروزه، تنها موارد بسیار کمی وجود دارد که دانشگاه های دولتی بتوانند شهریه دریافت کنند.
همچنین، دولت های آلمان در سال های اخیر مزایای اقتصادی و اجتماعی مهاجرت را درک کرده اند. آلمان می خواهد باهوش ترین ذهن ها را برای تحصیل در این کشور جذب کند و در حالت ایده آل بماند و بعد از فارغ التحصیلی کار کند. به همین دلیل است که هیچ شهریه عمومی برای خارجی ها وجود ندارد.
اگر شهریه رایگان است، آیا این بدان معناست که دانشگاه ها خیلی خوب نیستند؟
دانشگاه های آلمان یکی از بهترین های جهان هستند و شما می توانید انتظار داشته باشید که به عنوان یک دانشجوی خارجی تحصیلات درجه یک را دریافت کنید. بسیاری از موسسات بزرگتر مرتباً در بین 100 رتبه برتر در رتبه بندی های بین المللی قرار می گیرند.
صرف نظر از رتبه دانشگاه، همیشه می توانید انتظار تدریس با کیفیت بالا را داشته باشید. آلمان استانداردهای بسیار سختگیرانه ای برای اعتبار بخشیدن به ارائه دهندگان آموزشی خود دارد. این واقعیت که تحصیلات عالی در دانشگاه های دولتی بدون شهریه است، یک تصمیم کاملاً سیاسی توسط دولت آلمان است. مدرک یک دانشگاه آلمانی در سراسر جهان مورد احترام است و درهای زیادی را برای انتخاب های شغلی شما باز می کند.
شهریه در آلمان
به طور کلی، شما می توانید در آلمان به صورت رایگان تحصیل کنید. اما چند استثنا وجود دارد که در آن ها باید شهریه پرداخت کنید:
- فقط دانشگاه های دولتی بدون شهریه هستند. اگر در یکی از تقریباً 100 دانشگاه خصوصی تحصیل می کنید، انتظار می رود که هزینه بپردازید و این شهریه با هزینه ای که در کشورهایی مانند انگلستان یا ایرلند می پردازید برابر است. با این حال، به دلیل رقابت آن ها با دانشگاه های دولتی ارزان، مدارس خصوصی در آلمان تمایل دارند برنامه های تخصصی و مزایای دیگری را ارائه دهند تا بتوانید پول خود را به دست آورید. البته ، ممکن است واجد شرایط بورس تحصیلی باشید.
- دانشگاه های آلمان بین برنامه های کارشناسی ارشد “متوالی” و “غیر متوالی” تمایز قائل می شوند. برنامه های متوالی برنامه هایی هستند که می توانید بلافاصله پس از اتمام لیسانس در آن ها ثبت نام کنید. برنامه های غیر متوالی معمولاً مستلزم آن است که دانشجویان دارای تجربه کار پس از لیسانس باشند. چنین برنامه های تحصیلی غیر متوالی معمولاً حتی در دانشگاه های دولتی هزینه تحصیل دارند.
- از سال 2017، دانشگاه های دولتی در ایالت بادن-وورتمبرگ می توانند از دانشجویان غیر اتحادیه اروپا/EEA هزینه تحصیل دریافت کنند. این شامل دانشگاه های اشتوتگارت، کارلسروهه، مانهایم، فرایبورگ، هایدلبرگ و برخی شهرهای دیگر می شود. هزینه تحصیل در هر ترم 1500 یورو تعیین می شود، که هنوز بسیار مقرون به صرفه تر از بسیاری از کشورهای دیگر در اروپا است.
- برخی از ایالت های فدرال همچنین در صورت تمایل به تحصیل در “دومین مقطع” (“Zweitstudium“) از 500 تا 650 یورو شهریه در هر ترم انتظار دارند. اگر برای اولین بار در مقطع کارشناسی ثبت نام کنید، یا در برنامه کارشناسی ارشد (متوالی) پس از مدرک کارشناسی خود ثبت نام کنید، این مورد درباره شما صدق نمی کند. در عوض، “دومین مقطع” به معنی است:
- ثبت نام در برنامه کارشناسی ارشد غیر متوالی (به بالا مراجعه کنید)،
- ثبت نام در دوره لیسانس زمانی که قبلاً دارای مدرک کارشناسی در زمینه دیگری هستید، یا
- ثبت نام در برنامه کارشناسی ارشد زمانی که قبلاً دارای مدرک کارشناسی ارشد در زمینه دیگری هستید.
هزینه تحصیل در بادن-وورتمبرگ چقدر است؟
بادن-وورتمبرگ، در جنوب غربی آلمان، تنها ایالت از 16 ایالت فدرال آلمان است که در آن دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا باید شهریه دانشگاه های دولتی را بپردازند. هزینه های تحصیل در بادن-وورتمبرگ 1500 یورو در هر ترم است یا 3000 یورو در سال. این شهریه برای کلیه موسسات آموزش عالی دولتی در “BaWü” اعمال می شود، که حدود 50 مورد از آن ها وجود دارد.
با دانشجویانی که شهروند اتحادیه اروپا هستند، مانند دانشجویان آلمانی رفتار می شود و بنابراین هیچ شهریه ای نمی پردازند.
دانشگاه های بدون شهریه برای دانشجویان بین المللی
در اینجا چند نمونه از دانشگاه های دولتی رایگان در آلمان آورده شده است:
- دانشگاه اشتوتگارت
- دانشگاه مانهایم
- دانشگاه برمن
- دانشگاه کلن
- دانشگاه هامبورگ
دانشگاه هایی که در آلمان توصیه می کنیم
- دانشگاه بن (University of Bonn)
- مدرسه تجارت بین المللی CBS (CBS International Business School)
- دانشگاه علوم کاربردی SRH برلین (SRH Berlin University of Applied Sciences)
- دانشگاه RWTH آخن (RWTH Aachen University)
- دانشگاه فنی کایزرسلاترن (Technical University of Kaiserslautern)
شهریه در دانشگاه های برتر آلمان
در اینجا لیستی از متوسط شهریه ها در دانشگاه های برتر آلمان وجود دارد:
- دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ (Ludwig Maximilian University of Munich): متوسط شهریه 258 یورو در سال
- دانشگاه هایدلبرگ Heidelberg University)): متوسط شهریه 20000 یورو در سال
- دانشگاه فنی مونیخ (Technical University of Munich): متوسط شهریه 258 یورو در سال
- دانشگاه هومبولت برلین Humboldt University of Berlin)): بدون شهریه
هزینه زندگی در آلمان برای دانشجویان
نه تنها می توانید در آلمان به صورت رایگان تحصیل کنید، بلکه کشوری بسیار مقرون به صرفه نیز هست. میانگین هزینه های زندگی برای دانشجویان بین 700 تا 1000 یورو در ماه، با احتساب محل اقامت است.
- شهرهای بزرگتر: برلین، فرانکفورت یا دوسلدورف؛ هزینه های کل زندگی 900 – 1500 یورو در ماه
- شهرهای کوچکتر: فرایبورگ، لایپزیگ یا هانوفر؛ به 750 – 1100 یورو در ماه نیاز دارید
هزینه اقامتگاه دانشجویی در آلمان
وقتی صحبت از زندگی در آلمان می شود، مسکن بالاترین هزینه ماهانه ای است که شما دارید. گزینه های ارزان تر برای دانشجویان بین المللی سالن های اقامت یا اشتراک یک آپارتمان اجاره ای خصوصی است. همچنین می توانید یک آپارتمان یک اتاقه (که استودیو نیز نامیده می شود) اجاره کنید. در زیر میانگین هزینه های اقامت یک دانشجو در آلمان را می بینید:
- زندگی تنها در استودیو: 390 یورو در ماه
- اشتراک یک آپارتمان اجاره ای خصوصی: 365 یورو در ماه
- زندگی در محل اقامت دانشجویی: 250 یورو در ماه
اتاق های محل اقامت دانشجویی یکی از محبوب ترین گزینه های مسکن است. طبق اعلام DAAD، بیش از 40 درصد از دانشجویان بین المللی در محل اقامت دانشجویی زندگی می کنند. دومین گزینه پرطرفدار، به اشتراک گذاشتن یک آپارتمان است و 30 درصد از دانشجویان این نوع محل اقامت را انتخاب می کنند. خدمات ماهانه مانند برق، گاز، گرمایش و اینترنت می تواند بین 100 تا 200 یورو به هزینه های کل زندگی شما اضافه کند.
آیا می توانم پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه در آلمان بمانم؟
بله: فارغ التحصیلان بین المللی دانشگاه های آلمان می توانند در آلمان بمانند و به دنبال کار باشند. این برای همه دانش آموزان صرف نظر از کشور مبدا صدق می کند. اگر شهروند خارج از اتحادیه اروپا هستید، می توانید برای اجازه اقامت 18 ماهه پس از فارغ التحصیلی درخواست دهید. با داشتن چنین “ویزای جویای کار” (یا “ویزای کار پس از تحصیل”)، می توانید شغلی را متناسب با شرایط خود جستجو کنید. شما مجاز به انجام هر شغلی در طول این 18 ماه هستید.
ثبت ديدگاه